Небојша Максимовић

Са две године је почео да свира клавир, са четири је већ јавно наступао; са тридесет је одбранио први уметнички докторат на Факултету музичке уметности у класи проф. Невене Поповић. Одржао је више стотина концерата и добио читав низ домаћих и међународних награда! Мада су се Небојши Максимовићу отварали сви светски путеви, он је остао веран свом родном граду и данас је ванредни професор на Факултету музичке уметности.
Године 2002. добио је награду „Станојло Рајичић“ за најбољи концерт сезоне у Галерији САНУ и од онда редовно наступа сваке године у Академији наука. На овогодишњем мајском концерту интерпретирао је дела Шумана и Листа, чији је он, уз Риту Кинку, Милицу Јелачу Јовановић и Кемала Гекића, најупечатљивоији интерпретатор. Шумановој  Арабески у Це-дуру опус 18 дао је сасвим лични печат поцртан смелим, јединственом рубатима  и сасвим посебном акцентуацијом уз проучена динамичка преламања од најсуптилнијих нијанси до крајње вехементних излива. Симфонијске етиде опус 13 са својим дуалистичким подтекстом, оркестарским развијањем  и низом варијација у којима се осећају карактеристике марша, скерца, ноктурна, канона пружиле су пијанисти са тако богатом имагинацијом и способношћу трансформације још више могућности. 
У другом делу „прешалтовао“ је оркестарску звучност клавира најпре у серију звона и звончића, са сасвим новим светлијим звучним квалитетом („La Campanella”) Франца Листа, а потом избегавајући најчешће слушане његове клавирске странице (сонате и рапсодије) приказао „Сиве облаке“, „Заборављени валцер“, „На извору“ (из швајцарског циклуса „Година ходочашћа“) уз пар Паганинијевих етида (које су оставиле дубок утисак и на Шумана и на Листа) у бриљантном аранжману Владимира Хоровица (другу, у Ес-дуру, „октавну“ – названу тако по средњој секвенци и пету у Е-дуру, „ловачку“, која успешно и живо подражава звук рогова), уз Прву од две Легенде („Свети Фрањо Асишки проповеда птицама“ о свецу из XIII века) и обе „Утехе“ (такође у Хоровицовом аранжману) завршавајући после свих ових страсних бура својевсним смирајем, како би требало и да живот сваког од нас оконча.

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

CD front april2019.jpg
Поклон ЦД
Награда Музика Класика
Фестивал
Музика Класика Light
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black YouTube Icon

Доступно и на

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon

© 2019 muzikaklasika.com

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now