top of page

...Nastali su pocetkom devedesetih, svirali su po klubovima...

...1997. godine izdali su prvi studijski album pod nazivom "Svet je tu" (Home Records)...

...1999. godine objavljuju drugi studijski album "Cuvaj snagu" (ITMM)...

...2000. godine pojavili su se sa CD singlom "Sad strasno trebam nekog" (ITMM/Home Records)...

...2004. godine objavljuju novi studijski album u produkciji PGP RTS-a, pod nazivom "Krvopija"...

..."Izuzetno zreli albumi, na momente i duhoviti, uz bezkompromisno postovanje tradicije i zakonitosti zanra"...

..."Prase energicni pub Rock (uz dosta Boogie-a i belog R`n`B-a) i sto je jos vaznije, ne sviraju ga sablonski"...

...Oni su: Predrag Mitrovic (bass, synth, drumming, programming), Aleksandar Delic (vocals, guitar, synth, drumming, programming) i Igor Stankovic (drums)...

...Sigurno ce te ih negde sresti... 

Predrag Mitrovic  
(bass, synth, drumming, programming)

 

 

 

 

 

 

 

 

Aleksandar Delic  
(vocals, guitar, synth, drumming, programming)

 

 

 

 

 

 

 

Igor Stankovic (drums)

PRESS TEKST

Grupa ŠABLON objavila je svoj 4 album, pod nazivom VREME ŠABLONIZACIJE. Ovaj album sadrži 14 kompozicija (od kojih su neke nove pesme, a neke remasterovane sa prethodnih albuma) a na njemu se nalazi i prvi singl grupe, koji nikada do sada nije objavljen na nekom od nosača zvuka. Inače, grupa ŠABLON je do sada objavila tri studijska albuma (Svet je tu, 1997 Home Records/ITMM, Čuvaj snagu, 1999 ITMM i Krvopija, 2004 PGP RTS). Kritičari su rekli: ..."Izuzetno zreli albumi, na momente i duhoviti, uz bezkompromisno postovanje tradicije i zakonitosti zanra"..."Prase energicni pub Rock (uz dosta Boogie-a i belog R`n`B-a) i sto je jos vaznije, ne sviraju ga sablonski"...Oni su: Predrag Mitrovic (bass, synth, drumming, programming), Aleksandar Delic (vocals, guitar, synth, drumming, programming) i Igor Stankovic (drums)... Do sadašnji hitovi su pesme "Svet je tu" (pop pesma godine 1998), "Bioskop Slavija", "Iz očaja", "Hajde, beži", "Čuvaj snagu", "Sad strašno trebam nekog", "Baby", "Smetaš mi"... Prvi singl sa novog albuma je pesma REKA, koja je pracena i video spotom, a drugi singl ce biti pesma TAMAN SVET, koja ce takođe biti pracena video spotom.

www.grupasablon.com

INTEGRALNI TEKST - VREME ŠABOLNIZACIJE

 

Reč “šablon”. Po Vujakliji - uzorak, obrazac, pregled, mustra, kalup.  U izražavanju - otrcanost, banalnost, neoriginalnost. Ali, u ponašanju - model, primer, standard, kvalitet u vremenu i prostoru. Ovo je kratka priča o grupi “Šablon”, o pesmama koje su obeležile vreme šablonizacije.

 

Priča o grupi “Šablon” počela je u proleće 1991. godine, kada je Aleksandar (Saša) Delić, tražeći pevača za svoju vokalno-instrumentalnu grupu, sreo  Predraga (Peđu) Mitrovića. Upoznao ih je njihov zajednički  prijatelj Miha, koji je i sam bio odličan pevač u jednoj beogradskoj grupi, ali je upravo u to vreme napuštao Beograd i odlazio u London, sa idejom da će tamo uspeti kao rok pevač. Odmah nakon prvog sustre bilo je jasno da im se ideje, kada je muzika u pitanju, poklapaju, kao i sam koncept shvatanja rok muzike, načina izražavanja ciljeva i emocija kroz nju, jer rok muzika nije samo muzički žanr, već i naćin života. Predrag Mitrović je do tada svirao u mnogim beogradskim grupama, kao što su grupa Troja, Nestašni duh Artur, Aleksandar Hill. Bio je autor i koautor značajnog broja tadašnjih hitova pop i rok produkcije. Ali, ideje i shvatanja Aleksanda Delića bile su mu veoma zanimljive. Već sama ideja, želja i insistiranje da grupa “Šablon” nosi takvo ime, bila mu je izazov, sam po sebi. Mustra, kalup, otrcanost ili primer, standard, kvalitet? Izazov je bio dovoljan da se upustu u novu muzičku avanturu. S druge strane, Aleksandar Delić, takođe, tada već iskusni autor rok pesama, sa epizodom neuspešnog objavljivanja albuma za “Jugoton” (a zbog geopolitičke situacije na našim prostorima), imao je jasnu početnu viziju kako bi sve to trbalo da izgleda. Za početak, grupa će se zvati “Šablon”.

 

Izazovi, razgovori, pa i maštanja nisu dovoljna. Kada je muzika u pitanju, treba je stvoriti, snimiti i reprodukovati. Dakle, kompozicija, studio, bina. Drugih puteva nije bilo. Aleksandar i Predrag su se odmah složili u jednom – najvažnije je sviratu uživo. Kontak sa ljudima, publikom, prenošenje ideja, emocija, gneva, sreće u direktnom kontaktu je najbolje. Sve ostalo je improvizacija. Ali, mediji su neumoljivi. Morate snimiti bar jedan singl, pustiti ga na top liste različitih radio i televizijskih stanica, reći nešto i u štampanim medijima, da bi ti ljudi, publika koju želite na koncertima, čuli da postojite. Dakle, trebalo je početi sa radom. Pesma koja se na ovoj kompilaciji hitova grupa “Šablon” prvi put pojavljuje kao audio zapis, pod nazivom “Sad strašno trebam nekog”, jeste ta prva pesma koja je i označila početak rada i pojavu grupe “Šablon” u muzičkom etru. Po svom zvučnom obliku balada, ovaj singl je kompleksna kompozicija sa instrumentalnim uvodom, melodičnim strofama i refrenom koji ima dovoljno snage da izađe iz okvira balade i pokaže snagu i energiju koju grupa “Šablon” poseduje. Dakle, pesma je bila tu. Trebalo je naći i ostale članove grupe koji će na svojim leđima izvući najveći teret početka rada, kao i živih nastupa. To nije bilo teško. Po savetu svog prijatelja, Predrag Mitrović dovodi Katarinu Epštajna, koja je završila Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i koja će svirati klavijature, a grupi se priključuje i Žarko Njakara, odličan bubnjar jedne od naših najboljih funk grupa “Godina Zmaja” i “Kontel Benda”, koji je tada počinjao nastupima u bašti restorana “Zvezdara Teatar”. Grupi se priključuje i Predragov drug sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, Vuksan Bulatović, koji svojim specifičnim načinom sviranja gitare, dodatno boji zvuk grupe “Šablon”. Grupa “Šablon” se povlači u podrumske prostorije u ulici Kralja Petra, u “Blah Blah” studio Branka Podkonjaka, gde snima svoj prvi singla, prihvatajući sve produkcijske savete Branka Podkonjaka, poznatijeg kao Branko Hendriks. Snimanje se završava za dva dana, a prvi singl grupe “Šablon” vrlo brzo zauzima prva mesta na svim, tada zbnačajnijim top listama u zemlji, preskačući renomirane rok grupe, kao što su Fit, Grad itd.

 

Nakon objavljivanja prvog singla, počele su koncertne aktivnosti, koje su i bile cilj grupe “Šablon”. Beogradski Dom omladin, Studentski kulturni centar, Dadov, Vršac, Kragujevac, Kraljevo, Niš, Leskovac, Aleksinac, Novi Sad, Sombor, Šid, Pančevo... “Praše energični pub Rock (uz dosta Boogie-a i belog R`n`B-a) i što je još važnije, ne sviraju ga šablonski”, napisao je Kremer, istaknuti rok krtitičar. Tokom svoji koncertnih nastpa, članovi grupe su brzo uspeli da postanu jedna celina, a komponovane pesme i koncertni repertoar je već posle nekoliko nastupa postao veoma dinamičan i atraktivan za publiku. Svojim nastupima grupa privlači i izdavačke kuće, “Take It, Or levae It!, kao i “Metropolis” koje su tada počinjale sa radom i imale prva izdanja. Ali, Saša i Pedja ostaju verni svom prvom cilju, a to je sviranje uživo autorske muzike. Nisu bili zainteresovani za objavljivanje prvog nosača zvuka, što se vremenom pokazalo kao neophodno. Naime, tok muzičkih zbivanja u našoj zemlji tokom devedesetih kretao se u pravcu zanemrivanja koncertnih aktivnosti i sviranja autorske muzike uživo, već je došlo do podržavanja, pre svega video produkcije i video singlova, što su pojedine televizijske kuće, koje su nastale tokom devedesetih, videle i kao značajan izvor prihoda. Dakle, ono što je bilo najvažnije na muzićkoj sceni sredinom i krajem devedesetih, bilo je izdati CD izdanje i snimati video spotove. To je bio i period kada je domaća dance muzika absolutno potisnula rok scenu kod nas, ne samo zbog trenda koji su medijske kuće potencirale, gaseći mnoge radio i televizijske emisije koje su promovisale rok muziku, već i zbog jasne pasivnosti rok muzičara koji u tom trenutku nisu imali ni materijalne, ali ni fizičke mogućnosti da izdrže pritisak dance industrije. Spuštajući ili uzdižući proces nastajanja dance pesama uz pomoć obićnog kućnog računara, a zatim ulažući novac u precenjene video spotove postao je jedini trend, ali i jedina mogućnost koju su tadašnji medijski magovi dozvoljavali. Koncertne aktivnosti više nisu bile dovoljne. Sada je trebalo imati i vido singl na televizijskim stanicama da bi se i koncertne aktivnosti mogle nastaviti.

SVET JE TU

Suočeni sa takvim prilikama, grupa “Šablon” se u proleće 1997. godine, povlači u studio “Kazablanka”, gde uz produkcijsku pomoć Dadija Stojanovića, snima svoj prvi kompakt disk, koji će dobiti naziv “Sve je tu”, po istoimenoj pesmi sa tog albuma. Naizgled jednostavan, neupečatljiv naziva albuma imao je za cilj da baš, na jednostavan način, kaže da su i dalje prisutni obični ljudi, oni koji su običan svet i slušaju običnu, rok muziku, i pored drugih muzičkih vrednosti koje su u to vreme favorizovan. Pesme su nastajale tokom prethodnog perioda sviranja. Bile su jasno definisane i nije bilo teško snimiti ih u studijskim uslovima. U studio ulaze Predrag Mitrović, Aleksandar Delić, Žarko Njakara, Vuksan Bulatović i Miško     . Do tadašnja klavijatursitkinja, Katarina Epštajn, pritisnuta profesionalnim obavezama, nije mogla da nastavi sa aktivnim radom grupe, već se priključivala na većim koncertima. Na albumu će se pojaviti osam pesama: Smetaš mi, Rebena, Baby, Carbofixx, Svet je tu, Zaboravi, Zbog tebe i BB. Ovih osam pesama je prikazalo šta je grupa “Šablon” radila poslednjih nekoliko godina, a album se vrlo brzo nakon izlaska iz studija, pojavio u koprodukciji izdavačke kuće Home Records (za CD izdanje) i I.T.M.M. (za kasetno izdanje). Ovaj prvi kompakt-disk grupe “Šablon” otvara pesma “Smetaš mi”, klasična pesma u funk maniru, sa zaraznim refrenom i melodijom koja vas tera da zaigrate. Kompozicije “Baby” i “Rebena” su pratile tadašnje zakonitosti brit-popa, čiji su predstavnici bili Happy Mondays, Oasis, James, The Charlatans. Tu su i dva klasična rock standarda “Zaboravi” i “Zbog tebe”, ali su se na ovom albumu našla i dva instrumentala, “Carbofixx” i “BB”. Ovi instrumentali su korišćeni u više navrata za pojedine šđice televizijskih emisija, što samo govori o njihovoj melodičnosti. Ali kompozicija koja je obeležila ovaj album bila je i naslovna numera, po kojoj je album i dobio naziv, “Svet je tu”. Po svojoj definicji balada, ova pesma vrlo brzo zauzima prve pozicije na većini top lista u tom periodu, da bi iste godine postala i pop pesma godine po oceni muzičkih kritičara. Pri dodeli godišnjih narada, 5000 ljudi je ovu pemu pevalo u sprotskoj dvorani “Jazine” u Kragjevcu. Prvi album grupe “Šablon” prodat je u tiražu od oko 8000 primeraka, skoro sve pesme sa ovog albuma ušle su u top 10 na domaćim muzičkim listama. Pesme “Svet je tu”, “Baby” i “Smetaš mi” bile su na prvim pozicijama lista, dok su preostale pseme bile u prvih pet pozicija. Nakon ovako neočekivanog uspeha, grupa je nastavila da pormoviše svoj album. Urađeno je 5 video singlova, spotova, za pesme “Smetaš mi”, “Svet je tu”, “Baby”, “Zaboravi” i “Rebena”. Uspeh ovih video singlova nije bio ništa manji od audio kompozicija, kada su top liste u pitanju.

 

ČUVAJ SNAGU

Baveći se koncertnim aktivnostima, grupa “Šablon” stvara nove pesme. Ubrzo, gitarsita Vuksan Bulatović, koji je inače Amerikanac našeg porekla, po zvršetku studija, odlazi u SAD. Takođe, i bubnjar Žarko Njakara odlazi u SAD, dok klavijaturista Miško napušta grupu odlučujući se za komercijalni vid sviranja. Ali, kada je izgledalo da će grupa “Šablon” morati da ponovo krene iz početka, grupi se pridružuje bubnjar Dean Dimitrijević, koji je prethodno svirao u grupi “Block Out”. Svojojm energijom i virtuoznošću na instrumentu, Dean unosi novi elan u grupi, koja se odlučuje da nastavi u klasičnoj postavci standardnog rok tiria, gitara, bas gitara i bubnjevi Dakle, postava je: Aleksandar Delić, vokal i gitara, Predrag Mitrović, bas gitara i prateći vokali i Dean Dimitrijević, bubnjevi. Grupa u ovoj postavci ulazi ponovo u studio u proleće 1999. godine, ovoga puta u “Blah Blah” studio, opredeljujući se za ponovnu saradnju sa Brankom Podkonjakom. Uz prodkcijsku pomoć Branka Hendrikasa, grupa “Šablon” snima osam novih pesama koje će se na jesen 1999. godine pojaviti u izdanju I.T.M.M., pod nazivom “Čuvaj snagu”. Sam naziv albuma govorio je da grupa nije još rekla sve što ima. Osam novih pesama, “Čuvaj snagu”,  “Hajde, beži”, “Digni glavu”, “Niko”, “Bioskop Slavija”, “Napokon pronađoh sebe”, “Sudac, glumac” i “Dobro je”, takođe vrlo brzo dospevaju na top liste, zauzimajući visoke poziciji. Pesme “Čuvaj snagu”, “Hajde, beži” i  “Bioskop Slavija” zauzimaju prva mesta na listama. Urađeni su i video spotovi za peseme “Čuvaj snagu”, “Hajde, beži”, “Bioskop Slavija” i “Sudac, glumac”. Ovoga puta, sve pesme na drugom albumu grupe “Šablon” su u klasičnom rok maniru, pune enrgije, pevljivih refrena. Ono što je karakteristično za ovaj drugi album grupe “Šablon” je to da je on prvo multimedijalno izdanje jedne rok grupe u našoj zemlji. Ogorčeni stalnim rušenjem zgrada u Beogradu i drugim gradovima u našoj zemlji, a pre svega onih sa istorisjkom pozadinom, na novom albumu posvećuju jednu pesmu baš takvim zgradama. To je obrada čuvenog hita Done Summer “Hot Stuff”, sada pod nazivom “Bioskop Slavija”, u kome žale za srušenim bioskopom “Slavija”, koji je takođe postao samo jedna rupa. U toj pesmi se, kao gost pojavljuje Piule TeleShop, a ova pesma ubrzo postaje veliki hit.

Novinar “Danas”, Damir Jelisavčić je tada napisao: “Čak šet spotova, jednostava interfejs i nepretencioznost prezentacije karakteristike su multimedijalnog CD-a “Čuvaj snagu” (izdanje I.T.M.M., dizajn RockArt) grupe “Šablon”. Posle debija iz 1997. godine, ploče “Svet je tu”, pravilno osećajući da su multimedijalna CD izdanja, (uz MP3 ili neki sličan novi format), budućnost muzičke industrije, momci iz Šablona su potpuno nešablonski, netipično i za veće bendove, odlučili da njihova druga ploča bude u trendu. Na CD-u se nalazi kratak info, pregled diskografije i spotovi napravljeni za neobljavljeni prvi singl i prvi album, a jedini tehnički zahtev je da vaš računar ima instaliran MPEG-4 video dekompresor (što danas za najveći broj korisnika nije problem). Tu je i muzika, ceo drugi album i dve bonus numere. Sam bend svira prilično kvalitetan rokenrol, sa snažnim elementima r’n’b-ija, “usvirani” su, produkcija je više nego solidna, poetika koju neguju sledi najlepše tradicije domaćeg roka kas nih 80-tih i ranih 90-tih. Ceo njihov nastup ne izgleda “već viđeno”, nasuprot – kao da pobuđuje nastalu, uspavanu energiju urbanog Beograda. Najveći hit, ne i jedina dobra pesma na ovoj ploči, zasigurno je “Bioskop Slavija”, saga o porušenom legendarnom okupljalištu ljubitelja erotske filmske produkcije, u kojoj kao gost, sentimentalni omraž ovom “carstvu čula” dalje Pile “TeleShop”. Oprema izdanja, sadržaj prezentacije, te web sajt grupe “Šablon”, uz muziku koju sviraju, daje o njima potpunu (i pozitivnu) sliku.”

A u “Glasu Javnosti” je rečeno: “Ubiše te utbanisti – umesto kultnog bioskopa, kultna rupa kao konkurencija Mitićevoj. Beogradska grupa Šablon izdala je svoj drugi album “Čuvaj snagu” koji ovih dana doživljava svoju punu pormociju, pre svega zahvaljujući pesmi “Bioskop Slavija”, čiji refren (“ubiše te urbanisti...”), bar tako tvrde neki izvori, prilično ide na živce nekim arhitektama probuđene savesti. Prepoznajući me zahvaljujući spotu, čovek koji cepa karte u bioskopu “Kozara” rekao mi je kako je desetak njegovih kolega ostalo bez posla kada je “Slavija” srušena, a ne vidim da je za sve ove godine nešto na tom mestu sagrađeno – kaže za “Glas” pevač i gitarista “Šablona” Aleksandar Delić, primećujući da na mestu kultnog prvog beogradskog “erotsko-pornografskog” bioskopa sada zvrji rupa koja konkuriše čuvenoj i večnoj Mitićevoj rupi u neposrednom komšiluku. “Bisokop Slavija” je, u svakom slučaju, najveći dosadašnji hit grupe “Šablon” koja postoji već desetak godina i za sve to vreme nije odstupala od svog prvobitnog rok koncepta, oličenog u klasičnoj formaciji – gitara, bubanj i bas. Jedno vreme je izgledalo kao da je rok totalno nestao iz etra – mediji su forsirali sasvim nešto drugo, a i muzičari su radili svašta po principu “šta narod ište”. Sada izgleda da se svi polako vraćaju na teren koji mi nikada nismo napuštali – kaže za “Glas” basista Predrag Mitrović. Iako stvari u poslednje vreme kreću sa mrtve tačke, Mitrović smatra da bi pravo rešenje bilo kada bi se zajedničkim snagama krenulo u kampanju za vraćanje nekim pravim vrednostima u muzici, ali i na drugim poljima. A “Šablon” će u svoju koncertnu kapmanju krenuti vrlo uskoro. Do kraja ovog meseca trebalo bi da nastupe u “Busu”, a zatim i u čitavom nizu gradova u Srbiji.”   I tako je i bilo. Grupa “Šablon” je bila na turnije skoro godinu dana promovišući svoj album “Čuvaj snagu”.

Pesma “Bioskop Slavija” postaje i deo kompilacije “Non Stop Party Beat” TopFM radija (Centroscena, 1999), dok je grupa “Šablon” jedna od osnivača pokreta “Neki Rok”. Na prvoj kompilaciji koju je ovaj pokret objavio 2001. godine, nalaze se pesme grupe “Šablon” – “Čuvaj snagu”, “Baby”, “Bioskop Slavija” i “Rebena”.

 

KRVOPIJA

Kroz koncertne aktivnosti grpa “Šablon” sve više napreduje, kako muzički, tako i ideološki. Saša i Peđa uspevaju da opreme svoj sopstveni studio pod nazivom “Heart” studio, u koji se povlače na jesen 2003. godine snimajući novi album. Bubnja Dean Dimitrijević napušta grupu odlazeći u SAD, čime se u ovoj zemlji može osnovati još jedna grupa “Šablon” od bivših članova iste. Grupi se, kao bubnjar, priključuje Igor Stanković, bubnjar više aktivnih beogradskih grupa koje su uspešno nastupale po beogradskim klubovima. Sada polako, bez žurbe, sa dovoljno iskustva, iz studija grupe “Šablon” izlazi čak 14 novih pesama, koje će na trećem albumu grupe “Šablon” pod nazivom “Krvopija” biti objavljene u izdanju PGP RTS u proleće 2004. godine. Nakon izlaska albuma, pesme “Iz očaja” i “Krvopija” odmah izlaze na pozicije broj 1 domaćih lista, kao i video spotovi. Tu su još i pesme “Believe In Me”, obrada Lenny Kravitza, “Reka”, “Moć”, “Taman svet”, “Diskriminacija”, “Akoba”, “Začarana lica”, “Big Bob”, “Peđa Mandrak”, “Globalizacija”, “Ugly”, “Chini” i “Iz ocaja” (Dance Remix). Grupa rutinski pristupa promociji i koncertnom predstavljanju novog albuma, svirajući po svim koncertnim prostorima širom zemlje.

 

Ovo je bila kratka priča o “vremenu šablonizacije” koje se nastavlja.

Grupa “Šablon” snima novi album, a vi ćete ih sigurno negde sresti...

 

Beograd, mart 2019. godine                                                             

Prof. dr Predrag Mitrović, muzičar, kardiolog i pisac

bottom of page