top of page

АКТУЕЛНОСТИ

23. Гитар Арт Фестивал биће одржан од 17. до 21. маја у Београду под слоганом „Етно“. Етно упућује на изворну и аутентичну музику света, који ће извођачи из 20 земаља света представити у њеном сваременом облику. Овогодишњи фестивал је објединио шпански фламенко, португалски фадо, грчки бузуки, аргентински танго, руску балалајку и балкански етно.

Гитар Арт Фестивал је један од најзначајнијих културних догађаја у Србији и међународно препознат фестивал који носи титулу једног од 5 најзначајних фестивала гитарске уметничке музике у свету. Највећи гитаристи и музичари света допринели су том статусу Фестивала, а међу њима су Пако де Лусија, Стинг, Ењо Мориконе, Мариза, Томи Емануел, Луз Касал, Росенберг Трио и многи други.







У оквиру овогодишњег БЕЛЕФ-а биће одржан концерт у Народном позоришту, на коме ће бити изведена „Кармина бурана“ Карла Орфа. У извођењу овог дела наступиће Снежана Савичић Секулић, сопран, Стеван Каранац, тенор, Драгутин Матић, баритон, Хор и оркестар Народног позоришта у Београду, Хор РТС и Хор Дечјег културног центра Београд. Дириговаће Драгана Радаковић.





Jедна од најсензацио-налнијих пијанисткиња данашњице – Марта Аргерич, поделиће сцену са Симфонијским оркестром РТС уз маестра Луиса Горелика. Ову уметницу, публика ће бити у прилици да слуша као солисткињу у једном од најизазовнијих концерата пијанистичке литературе – снажном, али и емотивном делу Мориса Равела, „Концерту за клавир и оркестар“. Поред те композиције биће изведена и „Симфонија бр. 4“ Густава Малера, у почетку оспоравана, називана „нетипичним Малеровим делом“, а данас изазовна за све водеће симфонијске ансамбле. У извођењу овог дела наступиће и сопран Марија Јелић, млада уметница, која је својим интерпретацијама на себе већ скренула пажњу светске музичке публике.




Тенор Андреа Бочели наступиће 22. јула, у 21.30, на платоу Геозавода у Београду. Специјално поводом тог концерта биће направљена сцена, а концерт ће слушати 3.500 љубитеља музике. Андреа Бочели ће наступати у пратњи Симфонијског оркестра РТС, а Јелена Томашевић ће имати прилику да са славним тенором отпева неколико песама.










Серијом концерата под називом „Радио сусретања“, Радио Београд ће обележити 98 рођендан. Концерти ће бити одржани у Чајетини (30. августа), Београду (4. септембра) и Сремској Митровици (6. септембра), а наступиће Народни ансамбл и Биг Бенд РТС.










54. Мокрањчеви дани биће одржани у периоду од 10-16. септембра. У оквиру седам фестивалских дана публика ће бити у прилици да слуша Хор РТС, који ће наступити са маестром Бојаном Суђићем. Такође, биће изведена и представа Позоришта на Теразијама „Бродвејске враголије“. Наступиће и хор „Collegium musicum“, певачко друштво „Мокрањац“, које делује при Храму Светог Саве у Београду (победник Натпевавања на прошлогодишњем фестивалу), а биће одржани и концерти камерне музике на којима ће бити представљена музика домаћих стваралаца.






Концертом који ће бити одржан 30. септембра Београдска филхармонија ће започети сезону концерата који ће представљати виртуелно путовање по свету. На првом концерту биће изведена поруџбина Београдске филхармоније Aлександру Седлару: Варијације на тему „Химне Београда“ Миховила Логара. Потом ће публика бити у прилици да присуствује премијери концерта за кларинет и оркестар „Фрула и фламингоси“ Исидоре Жебељан (солиста ће бити кларинетиста Жоан Енрик Љуна, некадашњи победник такмичења Музичке омладине у Београду). У другом делу биће изведена „Симфонија бр. 5“ П. И. Чајковског – симфонијско дело које се најчешће налазило на програмима Београдске филхармоније кроз њену стогодишњу историју. Дириговаће Пол Данијел.





14. Лесковачки дани музике свечано ће бити отворени 14. октобра, наступом гитаристе Горана Кривокапића. Тај уметник наступиће у Свечаној сали Градске куће. Овогодишњи ЛЕДАМУС трајаће до 4. новембра.











У среду, 26. октобра, у Нишу почињу 47. Нишке музичке свечаности, концертом Нишког симфонијског оркестра, који ће наступити са пијанистом, гостом из Грчке, Парисом Ценикоглуом. Тај уметник биће солиста у извођењу Бетовеновог „Трећег концерта за клавир и оркестар“.











У оквиру циклуса „Коларац – твој свет музике“ концерт ће одржати виолиниста Немања Радуловић. Са ансамблом „Double Sens“ он ће представити композиције са свог новог албума „Roots“, a публика у Коларчевој задужбини моћи ће да га слуша 30. октобра.










54. Београдске музичке свечаности, које ће трајати од 1. до 15. новембра, окупиће и ове године атрактивне извођаче. Фестивал ће отворити оркестар „Виртуози“, са којим ће наступити чувени бас-баритон Брин Терфел, и сопран Софија Петровић. Диригује Бојан Суђић.










У оквиру 54. БЕМУС-а концерт ће одржати и пијаниста Иво Погорелић. Тај уметник извешће композиције Фредерика Шопена. Концерт је најављен за понедељак, 7. новембар, у 20 часова, у Великој дворани Коларчеве задужбине.







CD37-38.jpg
Поклон ЦД
Награда Музика Класика
Фестивал
Музика Класика Light
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black YouTube Icon
bottom of page