top of page

Актуелности


20. издање Београдског фестивала игре биће одржано под слоганом „Заједно, ми славимо игру!”, у периоду од 8. марта до 13. априла. Пре почетка главног програма, од 8-12. марта, музика и покрет у синергији са виртуелном технологијом доносе „Париски бал” у кореографији Бланке Ли, који брише границе између игре, филма, моде, архитектуре и технолошких достигнућа. Бал се одржава у Биоскопу Балкан, а свако извођење може да прати само десет гледалаца. Првог дана главног програма фестивала, 17. марта, у Опери Мадленианум наступиће холандска трупа Интроданас. Следећег дана публика ће на истом месту имати прилику да види њујоршку трупу Трајб. Разноврстан програм употпуниће познати италијански кореограф и извођач Микеле ди Стефано, а још неке од уметничких посластица су наступ Балета Торина и Холандског театра игре, као и многе друге.




24. по реду издање Гитар Арт Фестивала одржаће се од 10. до 14. маја под слоганом „Creation“. Током пет фестивалских дана одржаће се 10 концерата на више лиокација у Београду. Фестивал отвара 10. маја у МТС дворани велики заједнички концерт две музичке звезде из Португала и Бразила - Антонија Замбуша и Јаманду Косте. Београдска публика имаће прилику да другог дана фестивала, 11. маја у Коларчевој задужбини по први пут чује “The Stones”, водећи и најаутентичнији трибуте бенд групе “The Rolling Stones” у Уједињеном Краљевству, доносећи све хитове и безвременске песме бенда “The Rolling Stones” на велику сцену.

Концерти класичне музике одржаће се на Великој сцени Народног позоришта у Београду. Први концерт 12. маја одржаће еминентни гитариста Пабло Гарибеј из Мексика, други концерт резервисан је за италијанску гитарискињу Карлоту Далију. Велико финале концертне вечери резервисано је за Ауторско вече Маје Ле Ру, када ће наступити гитаристи из швајцарске Џон Смит и Војин Коцић. Друго вече класике почиње са концертом два највећа млада гитарска талента Србије - Вука Вукајловића и Уроша Јаћевића.

Гитар Арт има привилегију да на сваком издању фестивала представи велику концертну премијеру, која је писана специјално за београдски фестивал. Највећи живи гитарски композитор Лео Брауер написао је дело за 6 гитара које ће премијеро бити изведено на сцени Народног позоришта 13. маја.

Свечано затварање фестивал 14. маја на Великој сцени Коларчеве задужбине резервисано је за два wорлд етно концерта. Џенк Ердоган је светски признати турски гитариста који наступа у САД и Европи као соло уметник и у дуо и трио саставима изводећи своју музику на џез и гитарским фестивалима. Године 2020. добио је Греми награду за сарадњу са Јимом Кимо Вестом у категорији “Best New Age Album”. После дуго времена Теодосиј Спасов се враћа у Београд. Овог пута познати кавалиста наступа са грчким “The Crossover” триом.




Овогодишњи, осми по реду, Међународни фестивал духовне музике „Музички едикт“ одржаће се од 4. до 7. јуна у нишком Саборном храму Силаска Светог Духа на апостоле и на платоу испред Светосавског дома, под покровитељством Његове Светости Патријарха српског Г. Г. Порфирија, а са блаословом Његовог Преосвештенства Еписопа нишког Г. Г. Арсенија. У току четири фестивалске вечери, публика ће имати прилику да чује разноврстан музички програм у извођењу седамнаест хорова из дванаест земаља, Србије и иностранства као и домаћина и организатора Нишке црквене певачке дружине Хорови из Србије, Шпаније, Италије, Немачке, Палестине, Индије, Румуније, Црне Горе, Ватикана, Републике Српске, Пољске, Северне Македоније представиће извођењем, своју духовну и световну националну традциију. Четвртог јуна на крају прве фестивалске вечери заједничким наступом хора Радио телевизије Србије, хора Факултета Уметносту у Нишу, хора НПД “Бранко” и Државне филхармоније из Северне Македоније - Скопље, биће изведена Фантазија за клавир, хор и оркестар у це-молу оп 80 Лудвига ван Бетовена.

Поред извођења Бетовенове “Фантазије”, велико интерсовање музичке јавности је изазвао долазак хора “Сикстинске капеле” из Ватикана.




57. Фестивал „Мокрањчеви дани“ биће одржан у Неготину, родном граду великана српске музиек Стевана Стојановћа Мокрањца, у периоду од 9-15. септембра. Ове године фокус фестивала биће на хорској музици. Традиционално ће га отворити Натпевавање хорова, а на завршном концерту наступиће Хор РТС, са диригентом Бојаном Суђићем.




Поново у свом традиционалном, октобарском термину, 55. Београдске музичке свечаности представљају звезде класичне и савремене уметничке музике, из земље и иностранства. 55. БЕМУС одржаће се од 8. до 22. октобра 2023. године. Фестивал отвара гала концерт посвећен стотој годишњици рођења славне оперске диве Марије Калас, у сарадњи са Народним позориштем у Београду. Најлепше оперске арије и дуете интерпретирају грчки колоратурни сопран Василики Карајани и италијански тенор Андреа Каре, под управом диригента Дијана Чобанова. Међу врхунцима овогодишњег БЕМУС-а свакако су два концерта славног виолинисте Најџела Кенедија, који се након пет година поново дружи са београдском публиком, овога пута са програмом који је у целости посвећен концертантној музици Јохана Себастијана Баха. Две узастопне вечери на Коларцу гарантују незабораван доживљај!

Омиљени руски пијаниста Борис Березовски приређује реситал којим ће, између осталог, обележити и стоту годишњицу рођења Сергеја Рахмањинова, док му се на концертном подијуму као гости придружују чланови групе „Блуз докторс“. Признати виолиниста Роман Симовић, наступа као солиста са Црногорским симфонијским оркестром на концерту посвећеном музици Дмитрија Шостаковича. Овим концертом диригује уметнички директор БЕМУС-а Бојан Суђић, баш као и концертом Симфонијског оркестра и Хора РТС, на коме се изводи Вердијев Реквијем. Као солисти у овом ремек делу романтизма наступају сопран Соња Шарић, мецосопран Дениз Узун, тенор Марио Баг и бас Горан Јурић. Други концерт Симфонијског оркестра РТС, под управом диригента Премила Петровића, такође је посвећен романтичарској музици, уз учешће виолинисте Станка Мадића. Програм 55. БЕМУС-а допуњују концерти камерне и изворне музике, као и ауторско вече композитора Ивана Јевтића.




Сомборске музичке свечаности – СОМУС биће одржан у периоду од 19. до 23.октобра 2023. године.

Концерти ће и ове године публику окупити у Свечаној сали Градске куће у Сомбору. Једанаесто издање доноси пет програма у пет дана фестивала, који носе називе „Екипа из снова“, „Гужва на сцени“, „Есктрадевичански романтизам“, „Три, четири (Нови) Сад“ и „Македонисимо“.




Овогодишњи фестивал Лесковачки дани музике (ЛЕДАМУС), 15. по реду, биће одржан од 28.10 – 10.11.2023. године у организацији Музичке школе „Станислав Бинички“.

Биће одржано осам концерата уметничке музике, један разговор са уметницима и трибина под називом „Сергеј Рахмањинов – последњи романтичарски геније“.


CD37-38.jpg
Поклон ЦД
Награда Музика Класика
Фестивал
Музика Класика Light
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black YouTube Icon
bottom of page