top of page

Песме су увек интимне исповести

Никола Чутурило – Чутура, рок музичар


Након дуже дискографске паузе од девет година, Никола Чутурило Чутура је издао два албума за три године.


Пре две године светлост дана је угледао студијски албум „Приче из депоа”, а ове године пред публиком је албум снимљен уживо „Љути Јам”. Истина, између студијског албума „Ту и сад” објављеног 2012. године и „Приче из депоа”, затим компилација хитова „Неко као ја” и „Са радошћу за Колибри, велику и малу децу”, који је објављен 2018. године.


Никола, останимо у зони музике за одрасле. Задржимо се на причама из депоа. Да ли се на овом албуму налазе песме које су „из депоа”, дакле настале раније, током времена или је назив инспирисан нечим другим?

Све песме са албума „Приче из депоа“ су у обрисима постојале дуго пре објављивања. Настајале су у сновима, парковима, превозу на тонским пробама и ко зна где још. То све вуцараш са собом док се не стекну услови да седнеш и све то посложиш. Тотално затварање у периоду епидемије Корона вируса било је идеално време, а мој простор у Арт депо студију идеалан простор за финалну реализацију.


Како бисте окарактерисали Ваш албум? Да ли су песме жанровски различите?

Моје песме су увек интимне исповести испричане у музичкој форми која излази спонтано из манира, атмосфере и енергије која се догоди на пробама. У том смислу људи са којима свирам већ годинама веома утичу на коначну звучну слику. Никад томе нисам приступао са предумишљајем, то је увек био природан процес и тако ће бити и у будуће.

Како гледате на нови албум кад он већ изађе – критички или сте увек задовољни оним што сте урадили?

У мом случају увек постоји зрно сумње да ли је нешто могло боље или другачије. То траје неко време јер са годинама научиш да постоји ултимативни тренутак кад мораш да преломиш и кажеш себи: “То је то“. После тога нема назад.

Многе Ваше песме део су репертоара значајних група са овог поднебља, међу којима су Рибља Чорба, YU Група, Кербер и многе друге, као и вокалиних солиста. Теме се крећу се од љубавних мотива, до природе, среће, туге, али у некима има и бунта. У којој мери су ваши албуми, а посебно „Приче из депоа”, слика времена у коме живимо?

Моје песме су увек свет у мени и свет око мене у том тренутку. Наравно да постоје ствари које бих поправио, али киксеви никада нису били резултат калкулације. Ако би неко пожелео да ме упозна довољно је да послуша нешто из мог минулог рада.То је врло једноставно јер моје песме то сам ја.


У сасвим супротном звучном амбијенту је Ваша музика за децу. Ствараоци који су се определили да се искажу и у домену тог жанра често истичу да је за најмлађе најтеже писати. Какво је Ваше искуство?

Кад год сам имао привилегију да пишем за децу стихови и музика су долазили лагано у једном даху. У Арт депоу често радим са малом децом и мислим да се одлично капирамо и забављамо. Ако са младом особом у старту успоставиш однос на бази поверења и уважавања добићеш најдивније и најискреније реакције. Тако приступам и писању, чиста срца и са пуно љубави.


Како је дошло до сарадње са хором „Колибри” и како је текао рад на том албуму? Шта, по Вашем мишљењу, данас можемо подразумевати под називом „дечја песма“?

„Колибри“ је озбиљна институција кроз деценије и могу само да будем почаствован што сам делић у историји овог легендарног хора. То су невероватно надарена деца и радећи са њима имао сам осећај да ми је у рукама „најквалитетнија глина“ од које је могу да се обликују чисти бисери.


Један сте од извођача који веома често наступа. Где црпите мотивацију и енергију?

Како време пролази живи наступи су ми све важнији и сваком приступам озбиљније него претходном. Поштујем сваку прилику да се попнем на позорницу јер то су једине ситуације у којима могу да заборавим на све и да се потпуно предам тренутку. То је огромна привилегија.


Често гостујете колегама на концертима или у студију, при њиховом раду на новом материјалу. Зашто је важно да музичари остварују такав вид сарадње?

Када као аутор сарађујеш са колегом чији рад цениш и поштујеш сваки пут откријеш понешто о себи. Квалитетна интеракција зна да извуче из нас креацију и моменте лудила којих до тада нисмо били ни свесни. У томе је чар сарадње и нових изазова.


Иако сте најчешће у зони рок и поп музике, значајан је и Ваш допринос жанру примењене музике. Компоновали сте музику филм и позоришне представе. Шта Вас код стварања такве музике највше инспирише – тема, глума, кадрови филма, режија или нешто сасвим друго?

Инспирација долази пре свега као последица тумачења прочитаног текста. У том смислу разумевање и поверење са редитељем је есенцијално. За разлику од кратке форме писања сонга, примењена музика је тимски рад и само је један сегмент представе или филма. Ту све мора да смислено конектује у целину и једино тако има смисла. Нема добре музике у лошем филму и обратно.


На шта највише обраћате пажњу кад компонујете примењену музику? У остварењима које потпсујете као композитор, као што су филм „Потрага за Срећком” и позоришне представе „Баш Челик”, „Најбољи људи” и „Укроћена горопад” прибегавате сасвим различитом жанровском изразу.

Као што рекох, једино је битно да оно што направим буде добра карика која недостаје.


Од када датира Ваше интересовање за ову врсту музике?

Моја покојна сестра Марина Чутурило је била сценограф европске репутације. Донела је позориште у нашу кућу док сам ја још био основац. Сви ти људи који су продефиловали кроз наше двориште, многи од њих великани театра бивше Југославије, импоновали су ми и на мала врата ме увели у тај свет.


Колико се компоновање примењене музике разликује од писања рок и поп песама?

Поп песма је торта која може да буде преукусна, средње укусна,осредња или нејестива. Примнењена музика је само један једнако важан састојак друге врсте торте. Све остало горе написано важи и за ову врсту торте.

Какав је Ваш однос према уметничкој музици? Одлазите ли на концерте и имате ли можда фаворите међу извођачима?

Класична музика је непревазиђена форма и нажалост не одлазим на концерте онолико колико бих то желео. Код куће је у одређеним расположењима врло радо слушам.


Многи данас препоручују уметничку музику за релаксацију ума. Да ли примењујете тај „рецепт“ или се ипак опредељујете за неке друге жанрове?

У овим годинама ум успешно релаксирам само уз рад и обавезе. Да би га иоле сачувао неопходно ми је да је констатно у погону. Потпуно опуштање у мом случају подразумева суочавање са хорор филмом који се годинама репризира око нас а ту ни мира ни нирване.


Шта бисте младим људима препоручили за слушање?

Све што им заокупља пажњу и што је на оригиналан начин смислено.


Можемо ли ускоро да очекујемо неку Ваша нову композицију или неки нови пројекат, с обзиром да се евидентно налазите у новом таласу креативног заноса?

Да, увелико радим на дуетској песми која ће ускоро бити снимљена. Ради се заправо о две песме јер на другој ради Зоран Предин, мој стари пријатељ из Словеније. Одавно смо причали о потенцијалној сарадњи а онда смо се пре пар месеци све договорили за пет минута. Радујем се овом новом изазову.


CD37-38.jpg
Поклон ЦД
Награда Музика Класика
Фестивал
Музика Класика Light
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black YouTube Icon

© 2024 muzikaklasika.com

bottom of page