top of page

КОНЦЕРТ НА ОРГУЉАМА МАРТИНА ШМЕДИНГА, ЦРКВА СВЕТОГ ТОМАСА, ЛАЈПЦИГ, 5. август 2023.



У јулу и августу у цркви Светог Томаса у Лајпцигу се одржава Бахов фестивал на оргуљама, ове године назван „Уз дух и душу Баха“. Осим Цркве Светог Николе (која такође повремено даје концерте на оргуљама), позната је и Црква Светог Томаса јер је управо на тим оргуљама често музицирао сам Бах. Био је тако велики догађај присуствовати концерту Мартина Шмединга коме је уметник дао наслов „Између пакла и раја”. Свирао је дела Менделсона (увертира за Лепу Мелузину у својој транскрипцији за оргуље), Симфонијску фантазију и Фугу у де-молу Макса Регера на оргуљама Вилхелма Карла Фридриха Сауера из 19. века. На такозваним Баховим оргуљама свирао је II сонату Хиндемита, Бахов Концерт у а-молу и трио соната Хуга

Дистлера.

Мартин Шмединг је данас један од најтраженијих уметника на оргуљама у Европи са низом награда на важним такмичењима, а од 2015. године је професор на Универзитету музике „Феликс Менделсон Бартолди” у Лајпцигу, као и уметнички директор Европске академије за оргуље. Такође је врсни музиколог и 2021. је добио докторску титулу „summa cum laude” на музичком универзитету у Дрездену. Познат је публици у Загребу јер се појавио на међународном Фестивалу музике на оргуљама у Цркви Светог Марка 2019. године. Појавио се раније, јуна 2017. године на отварању фестивала на оргуљама у Београду.

Шмединг је држао публику приковану за седишта, посебно у најдужем делу, Регеровој Симфонијској фантазији и фуги која има поднаслов „Фантазија из пакла” што је можда музичару дало идеју да то искористи ка наслов свог рецитала. Занимљиво је да је један слушалац приметио да је ово дело добро слушати када имате велику унутрашњу борбу и бол: када се дело заврши, бол нестаје и остаје само лепа музика. Уметник има своју веб-страницу и можете га чути на Јутјубу, и то разне његове снимке, између осталих и дело Лигетија са концерта у Загребу.



CD37-38.jpg
Поклон ЦД
Награда Музика Класика
Фестивал
Музика Класика Light
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black YouTube Icon
bottom of page