top of page

МЈУЗИКЛ „ПЈАФ”, ТЕАТАР ЛИЦЕО, БУЕНОС АЈРЕС, 8. МАРТ 2023.

Kао студент у Лондону имао сам прилику да присуствујем 1978. године светској премијери комада „Пјаф” који је написала Пам Џемс. Позната пре свега по позоришним комадима посвећеним славним женама – „Марлен“ (Дитрих), „Краљица Кристина“, „Гиневра“, „Камил“, „Пасионарија“ и, наравно „Пјаф“, ова ауторка развила је стил у коме су делимично драмски дијалози, а делимично песма. Као велики обожавалац талента француске диве, био сам одушевљен те давне године, како самим комадом, тако и приликом да чујем многе хитове које је певала Џејн Лапотер, на срећу, на одличном француском језику јер јој је очух био из Квебека. Нисам ни сањао да ћу после више од четири деценије моћи да видим овај комад у извођењу славне аргентинске уметнице Елен Роже. За њу су вероватно чули и многи читаоци „Музике класике“, јер се прославила не само у својој земљи, већ и у Енглеској и САД, пошто је и у Лондону и на Бродвеју имала великог успеха у мјузиклу „Евита“.

Наравно, Елен можете чути на бројним снимцима на Јутјубу. Ова диминутивна глумица, баш као и сама Пјаф коју су звали „мали врабац“, има невероватно снажан глас. Као што је на оперској сцени умела да прави вокалне модулације и трансформације Марија Калас, од гласа попут девојчице као Ђилда, па до урагана као Ђоконда или Леди Магбет, тако и Елен Роже, коју чујете као кристални сопран у Евити, у овој представи се претвара у верног тумача Едит Пјаф са посебном бојом гласа који некада прелази у алт. Није то била, а не може ни да буде, копија бесмртне Пјаф. Свеједно, добили смо од визуелног (обавезне црне хаљине) па до стила певања са ритартандо моментима да се појача емотивни ефекат, вокално извођење достојно Едит Пјаф.

Представе у Театру Лицео, с премијерним извођењем у јулу 2022. обележиле су 150. годишњицу овог најстаријег театра у Буенос Ајресу. Требало је да буду на репертоару само два месеца. Међутим, ево и до данашњег дана ова представа пуни салу сваке вечери. Део заслуга има свакако сам комад, који верно приказује трагичан живот Едит Пјаф, од детињства па до ране смрти у 47. години. Ипак, публика сигурно не хрли на представе само ради талента Елен Роже, већ и да чује још једном незабораван репертоар Едит Пјаф. Пре само неколико година, 2015. када се славила стогодишњица рођења Едит Пјаф, чувена француска глумица и певачица Ан Карер је обишла цео свет, све до Кине, у улози Едит Пјаф а почела је, кажу, да пева песме француске шансоњерке у својој трећој години. Успео сам да је чујем у Рио де Жанеиру у препуној Сали опере уз дуге овације. Ипак, вокално, Елен Роже је супериорнија и драмски и уметнички. Ако се неко нађе у Буенос Ајресу и ако је представа и даље на репертоару, не треба је пропустити.



CD37-38.jpg
Поклон ЦД
Награда Музика Класика
Фестивал
Музика Класика Light
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black YouTube Icon
bottom of page