top of page

КАРНЕВАЛ У МОНТЕВИДЕУ, ФЕБРУАР 2023.

Kарневали, као музички спектлиу хиљаду боја, почетком фебруара прослављају се широм света. Први на који помислимо свакако је грандиозна светковина у Рио де Жанеиру, а можда одмах после њега следе карневали у Баранкиљи у Колумбији и у Порт-ов-Спејну на Тринидаду. Такође, велику пажњу привлачи и Карневал у Монтевидеу, највише захваљујући великом утицају афричке културе. За разлику од Аргентине где је извршен прави геноцид над индијанским становништвом, после стицања независности од Шпаније, пошто потомака афричког становништва готово да нема, Уругвај је сачувао богату културну баштину Црног континента, чак има и позориште познато као „Cicatrices Negras“ (Црни ожиљци). Широм Бразила, пре свега у некадашњој империјалној престоници Салвадор де Баиа, посебно је негована религијска традиција „кандомбе“. Настала је у Бразилу у 19. веку, као спој разних западноафричких веровања које је више од свих следило утицајно племе Јоруба. Све церемоније прати музика, нарочито три врсте бубњева: „chico“, „repique“ и „пиано“ бубњеви.

Ове године, 10. и 11. фебруара били су главни дани фестивала са парадама, а сам карневал вероватно траје најдуже од свих на свету, око 40 дана.

Занимљиво је приметити, као део тужне историје расизма, да су четврти у којима су живели бивши афрички робови често после независности паљене. Ефекат је био сасвим супротан оном којем су тежили расисти - афричка дијаспора проширила се по целом Уругвају и њен се културни утицај само појачао. У музеју Хуан Мануел Бланес, налазе се слике из 19. века које приказују музичке свечаности бивших робова. Такође је занимљиво да у музичким представама кандомбе за време карневала учествују и белци, али често маскирани у црнце. УНЕСКО је 2009. године прогласио уругвајски кандомбе нематеријалном културном баштином човечанства.

Карневал у Монтевидеу, сем становника главног града посећују и хиљаде гостију из Аргентине, јер се феријем стиже за само неколико сати из Буенос Ајреса. Посетиоцима је на располагању и посебна врста театра у којем могу да задовоље жудњу од памтивека за „панем ет цирценсем“. На више позорница, а пре свега у Театру Верано, приказују се музички комади жанровски пореклом из Шпаније, названи „мургас”. Ту певају, глуме и свирају уругвајски арлекини обучени у шарене костиме комедије дел арте. Нажалост, једини који могу сасвим да уживају у мургама су становници Уругваја јер садржај песама обилује алузијама на савремену политичку сцену коју странци не могу да разумеју.

Да бисте добили јаснију представу о карневалу, његовом визуелном сјају и неисцрпном адреналину звука, отидите на Јутјуб и погледајте како је изгледао ове године: https://www.youtube.com/watch?v=FfDL7meTm_Y


CD37-38.jpg
Поклон ЦД
Награда Музика Класика
Фестивал
Музика Класика Light
  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black YouTube Icon
bottom of page